Wat is een histamine intolerantie?

Ik heb dus een histamine intolerantie. De eerste gedachte die jij en ik zullen hebben is ‘Hé wat?’. Ja, een histamine intolerantie is niet een intolerantie of allergie zoals een noot of lactose. Het is even wat ingewikkelder, maar in deze blog leg ik je uit wat het is.

 

De uitslag van de voedingsdeskundige

Naast dat ik een histamine intolerantie heb, speelt stress een grote rol in mijn leven. Dat bleek ook uit mijn eetdagboek. Door de activiteiten die ik invulde en de gevoelens die ik daarbij had kreeg de voedingsdeskundige een beeld van mijn stresslevel. Doordat mijn studie voor mij heel belangrijk is en ik hier veel tijd in heb, ervaar ik ook vaak stress. Ik probeer hieraan te werken, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Naast dat stress een groot factor is, is het stapelen van verschillende ingrediënten ook een factor voor mijn buikpijn en misselijkheid. Nu komen we weer bij het onderwerp histamine intolerantie. Want, wat is dat nou precies?

 

Histamine intolerantie – uitgelegd in eigen woorden

Histamine is een stofje die voorkomt in verschillende voedselwaren en dranken. Iedereen heeft weleens een teveel aan histamine gehad. Ken je dat gevoel dat je na een maaltijd niet lekker wordt en hier de hele nacht wel last van kan hebben? Dan heb je een teveel gehad aan histamine oftewel een ‘vergiftiging’. Dit kan helemaal geen kwaad, dus geen zorgen! Nu heb ik helaas vaak een teveel aan histamine. Iedereen maakt histamine vrij in het lichaam, alleen mijn lichaam kan er slecht tegen. Dit komt omdat ik ook voedselwaren en dranken eet/drink die histamine vrijmaken, dit worden ook wel histamine vrijmakers genoemd. Deze vrijmakers kunnen bestaan uit varkensvlees, sauzen, groenten als bloemkool en spinazie, fruitsoorten als sinaasappel of banaan en nog veel meer. Voor mij betekende deze uitslag enorm veel. Ik wist maar niet waar ik last van had omdat ik voor mijn gevoel ‘normale’ dingen at die niet voor buikpijn konden zorgen. Ik ben enorm blij dat ik nu aan de slag kan om vaarwel te zeggen tegen mijn klachten.

Hoe nu verder?

Ik sta de komende weken voor een mega strikt en heftig dieet. De komende 6 tot 8 weken volg ik namelijk een eliminatie dieet waarin ik zoveel mogelijk eet dat histamine vrij is. Zo mag ik dus alleen nog maar kipfilet eten als vleeswaren, moet ik bepaalde e-nummers en kleurstoffen vermijden, en mag ik ineens bepaalde groenten en fruit niet meer eten. Dit ga ik doen zodat er straks heel weinig histamine te vinden is in mijn lichaam. Vanaf september gaan we langzaam weer producten introduceren om te kijken waar de buikpijn en misselijkheid vandaan komt. Omdat ik dan al 8 weken beperkt histamine heb binnengekregen is de kans groot dat we er snel achterkomen waar ik precies op reageer. Ik vind het wel heel lastig omdat ik echt tegen veel producten gedag moet zeggen en ik echt houd van eten. Dat vind ik dus erg jammer en daarnaast ook een challenge aangezien ik nog op vakantie ga naar Frankrijk. Ik ga de komende weken voor jullie bijhouden hoe het gaat en daarbij zal ik ook vertellen wat ik eet. Het zou erg fijn zijn als ik anderen kan helpen aangezien het voor mij ook een zoektocht is. Heb jij nou zelf een histamine intolerantie? Laat het dan even in de reacties weten, want dat lijkt mij leuk om te weten!

 

Tot snel, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *