Bananenbrood

Het is superlastig om soms een notenvrij recept te vinden voor bijvoorbeeld een maaltijd of een taartje, want ik heb vaak genoeg een noot voorbij zien komen in het ingrediëntenlijstje. Het zijn dan natuurlijk ook hele gezonde vetten, dus waarom niet? Ik snap dat de maker van het recept dat bedenkt, maar voor ons is het niet zo gunstig. Het kan ook voorkomen dat je de koekjes van de supermarkt niet helemaal vertrouwd. Ik heb soms fases waarbij ik echt even het vertrouwen kwijt ben en erg gestrest raak van de zin ‘dit product kan mogelijk sporen bevatten van noten’ of ‘dit product is gemaakt in een bedrijf waar noten worden verwerkt’. Misschien eten jullie die producten al standaard niet, maar ik ben er eigenlijk mee opgegroeid dat ik bepaalde producten gewoon eet, want anders kan ik praktisch niks meer eten aangezien ik nog meer allergieën heb. En geloof me, er is nog nooit iets gebeurd (afkloppen). Maar het kan soms ook zo fijn zijn om lekker even een middagje in de keuken te staan en een heerlijke taart te maken voor in het weekend of een smakelijke maaltijd neer te zetten.

Ik ga elke week met jullie een recept delen die ik zelf erg lekker vind of die ik zelf voor het eerst heb uitgeprobeerd. Vandaag maken we bananenbrood. Bananenbrood is gezond, er zitten natuurlijke suikers in en je hebt weinig ingrediënten nodig. Ook kun je de plakjes invriezen en is het lekker als ontbijt of als tussendoortje. Toen ik een paar jaar geleden op jacht ging naar een goed recept, duurde dat behoorlijk lang aangezien alles met noten wordt gemaakt. Dat is natuurlijk niks voor ons! En daarom heb ik het recept van Uit Pauline’s Keuken gebruikt als leidraad, maar met een Oh My Allergy twist, namelijk notenvrij.

Wat heb je nodig? (1 cake)

3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr speltmeel (kun je ook vervangen voor ander meel)
60 gr dadels
2 tl bakpoeder
Snuf zout
Snuf kaneel

Hoe maak je het?

– Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht).

– Pureer de bananen samen met de dadels (zonder pit) glad met een staafmixer in een kom.

– Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.

– Spatel het speltmeel met het bakpoeder en een snuf zout en kaneel door het beslag.

– Tip: als je het beslag extra zoet wilt maken kun je nog wat honing toevoegen.

– Vet een cakevorm in met een bakspray of boter en giet het mengsel in de vorm.

– Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als je in het midden van de cake een prikker steekt en deze er dan schoon en droog uit komt.

– Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.

– Bewaar het bananenbrood in aluminiumfolie buiten de koelkast of leg het in diepvrieszakjes in de vriezer. Zo kun je er steeds een paar sneetjes uit halen.

Extra tip

Je kunt ook nog extra fruit toevoegen als je dat lekker vindt. Denk aan bevroren frambozen of bosbessen. Ook kun je er chocoladestukjes aan toevoegen of iets anders lekkers.

Extra informatie

Ik heb vier bananen gebruikt in verband met een stortvloed aan fruitvliegjes in huis. Deze laatste banaan kun je dus ook nog doormidden snijden en in het beslag leggen zodra je deze in de vorm giet. Dit geeft een leuk effect en een nog zoeter smaakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *