Mijn vakantie in het zonnige Bulgarije

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie een leuke, zorgeloze vakantie hebben gehad of er nog lekker van genieten. Ik ben net terug van mijn vakantie in Bulgarije, Sunny Beach en ik heb het ongelofelijk leuk gehad. Samen met mijn vriend Myron ging ik op vakantie en we hebben er echt van genoten. Zoals je wellicht in mijn vorige blogpost hebt gelezen (lees: vakantiestress) was ik erg bang dat ik niks kon eten in het hotel of dat er iets zou gebeuren bij mij. Gelukkig heb ik geen allergische reacties gehad, joepie! Dat geeft toch een heel fijn gevoel en ook wel een aardige overwinning. Ik ben trots! Maar voor die overwinning moest er wel het een en ander gebeuren.

Ik vertrok met buikpijn naar Bulgarije en wist dat ik pas echt kon genieten van mijn vakantie als ik het buffet zou hebben gezien in het restaurant en het personeel zou hebben gesproken. Eenmaal aangekomen in het hotel (Hotel Aronia Beach), liep ik naar het restaurant. Ik vroeg aan het meisje dat bij de deur stond wat ik allemaal kon eten in verband met mijn ernstige notenallergie. Het meisje keek me raar aan, was even stil en zei wat in het Bulgaars terug. Ze begreep niks van wat ik zei. Daarna sleurde een vrouw die naast haar stond mij mee naar een kaart waar plaatjes stonden van de desbetreffende allergieën. Het was mij nog steeds niet echt duidelijk, maar ik nam er genoegen mee. Ik dacht, het moet vast goedkomen. Uiteindelijk heb ik risotto op zonder saus want dat zag er veilig uit en ook waren de ingrediënten genoemd bij de maaltijd. Ik kreeg het met moeite binnen want wat was ik bang dat er iets in mijn eten zou zitten, ook al wist ik echt wel beter. Ik heb elke ochtend en avond hetzelfde op, puur omdat ik wist dat ik dat wel kon eten en vertrouwen. Later die week liep ik langs een rij met salades en zag ik dat er walnoten in zaten, maar het plaatje met de noten stond er dan weer niet bij. Het blijft apart dat er soms weinig begrip voor is en dat er zo makkelijk over wordt gedaan, terwijl het voor ons toch echt een noodzaak is. Mensen hebben geen idee hoe een ander zich kan voelen.

Maar vakantie gaat natuurlijk ook om vakantie vieren met een lekker hapje en drankje, zittend op een terras, mensen kijken en lekker kletsen. Zo hebben we in Nessebar, een oud dorpje, bij restaurant Prince Cyril erg lekker gegeten. Vooraan in de menukaart staat een pagina met een allergielijst. De kleur rood staat voor noten en als je dan de kleur rood zag staan bij een pizza dan wist je dus dat je het niet mocht eten. Heel fijn want dat geeft toch wel een grote zekerheid. Toen ik het voor de zekerheid nog vroeg, snapte de ober niet zo goed waarom ik ernaar vroeg aangezien het al staat aangegeven. Wat ik voor hem goed begrijp, maar ik wil zekerheid. Je kunt zelf bepalen of je dat fijn vindt of niet, ik heb het in dit geval gewoon geaccepteerd want het voelde verder goed. Ze spraken het beste Engels vergeleken met de andere restaurants waar we zijn geweest en zijn nog een keer teruggekomen omdat het zo leuk en lekker was.

Restaurant Prince Cyril

Ook raad ik je restaurant Galeon in Sunny Beach aan. Dit restaurant zit niet in het centrum van Sunny Beach maar aan het begin van het strand. (Het strand is 8 kilometer lang en wij zaten helemaal aan het begin van het strand.) Ook zij werken met een allergielijst in de menukaart, zijn erg vriendelijk en het was de lekkerste pizza die ik die week had gegeten. Ook was er live-muziek, dat voert de sfeer toch wel op naar een nog hoger level.

Restaurant Galeon

Als laatste aten we bij restaurant Bulgari, ik raad je deze niet aan. De pizza was erg droog en het personeel sprak geen Engels. Het is best wel belachelijk dat zulke toeristische gebieden mensen inzetten om te werken die geen woord Engels spreken. Gelukkig heb je altijd nog je eigen instinct en kun je zelf bepalen of je daar wel of niet kan eten. Het leven met een allergie is geen eitje, maar we komen er wel.

Ik ben erg benieuwd hoe jouw vakantie was en hoe het bij jou verliep met je notenallergie. Laat je een reactie achter?

Love, Naomi

Ik ben Naomi Kappe, 19 jaar oud en heb een lijst aan allergieën. Zit je er klaar voor?
Zoals je net hebt gelezen heb ik een heftige notenallergie, die heb ik al zolang ik mij kan herinneren. Later is daar tarwe, haver en mais bijgekomen, allerlei vissoorten, sesamzaad, tomaat en sinds korte tijd ook aangesloten bij de lijst, kiwi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *