Vakantiestress

Morgen ga ik op vakantie naar Bulgarije, voor het eerst met mijn vriend op vakantie en dus ook voor het eerst zonder ouders. Ik heb er ontzettend veel zin in en kijk er – sinds we hebben geboekt – al naar uit. Maar helaas brengt het voor mij ook veel stress en ‘wat als’ gedachtes met zich mee. Je zult misschien wel gelijk denken aan het inpakken van de koffers en bang zijn dat je iets vergeet. Maar ik ben eerder bang dat mij iets overkomt op vakantie. Ik ben helaas allergisch voor noten. Al mijn hele leven. En nu ik voor het eerst alleen op vakantie ga, naar een land waar ik de taal niet spreek of versta, moet ik extra goed opletten.

Mijn EpiPen moet mee, een taalboekje, tabletten voor allergische reacties en ik moet de hele vakantie alert zijn. Wat als er een noot in mijn eten zit? Wat als ik niks kan eten in het hotel? Wat als de mensen mij niet kunnen helpen in het hotel? Wat als het mij niet lukt om een ambulance te bellen als er iets ernstigs is? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken en die ik helaas niet kan loslaten. Want zo is mijn leven. Ik maak mij vaak zorgen om dit soort dingen en het is lastig om dit voor anderen te snappen die geen allergie hebben. En jullie zullen dit waarschijnlijk (hopelijk) ook herkennen. Daarom ga ik de komende tijd mijn hersenspinsels, ervaringen en blije/mindere momentjes met jullie delen.

Laatst dacht ik (als het té enthousiaste meisje die dolblij is dat ze op vakantie gaat) goh laat ik nog eens het hotel bekijken op Google. Nou, dat had ik geweten… Ik zag allerlei foto’s van het buffet en het zweet brak mij uit. Allerlei onbekende Bulgaarse gerechten en van die lepels die mensen dan voor allerlei soorten gerechten gebruiken in plaats van de maaltijd die bij de lepel hoort. Ineens is mijn gevoel met enthousiasme helemaal weg, omdat ik niet weet hoe ik op vakantie óóit veilig moet gaan eten. Ik begon mij gelijk af te vragen of ik de hele week zou kunnen leven op watermeloen en aardbeien… Maar dat zal niet gaan.

Een piepklein stemmetje in mijn hoofd zegt dat het misschien wel hele oude foto’s zijn en dat ik de huidige staat van het buffet niet heb gezien. En ook dat ik nog niet met het personeel van het hotel heb gesproken. Dus het komt vast wel goed. En als het niet goed komt, ga ik gewoon naar wat restaurantjes waar ik wel normale pasta kan eten. Fijne vakantie lezers!

Love, Naomi

Ik ben Naomi Kappe, 19 jaar oud en heb een lijst aan allergieën. Zit je er klaar voor?
Zoals je net hebt gelezen heb ik een heftige notenallergie, die heb ik al zolang ik mij kan herinneren. Later is daar tarwe, haver en mais bijgekomen, allerlei vissoorten, sesamzaad, tomaat en sinds korte tijd ook aangesloten bij de lijst, kiwi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *